Dressuur Instructie

2 dagen in de week komt Karin Laseur de Graaf dressuurles geven bij Stad en Lande Ruiters. Karin stelt zich graag voor:Ik ben Karin Laseur de Graaf sinds kort woon ik in Putten. Ik begeleid en train al vele jaren dressuur combinaties. 

In mijn lessen is de basis, recht richten balans die daaruit voortvloeit houding en zit ruiter belangrijk. De oefeningen zoals Wijken schouder binnenwaarts travers renvers appuyementen staan in dienst van het paard om het paard soepel recht en in balans te rijden en meer gewicht en draagkracht op het achterbeen te krijgen. En zo het paard gezond en blessurevrij te houden. 

Zelf heb ik al heel veel Arabische volbloed hengsten naar de Z2-ZZlicht gereden ben in 1992 Europees kampioen best gaand rijpaard geworden in de Brabanthallen ook heb ik vele malen met verschillende paarden de AVS dressuur competitie gewonnen op het hoogste niveau en ben vele malen Nederlands Kampioen geweest in de ZZ dressuur maar ook in het best gaand rijpaard.

Spring Instructie

Op dinsdag 1 keer in de 2 weken is er springles bij Stad en Lande Ruiters. Er is een balkjesles (beginnende springers) en een gevorderde les. Op de grote plaat worden leuke lijntjes neergezet om te oefen onder het toeziend oog van onze zeer ervaren springinstructeur Peter Hoving.

Als kind was ik al helemaal gek van paarden, vreemd, want ik ben echt de enige in de hele familie die om paarden geeft. Een manege vond ik maar niks, achter elkaar aanhobbelen, daar zag ik niks in. Wèl in de handelsstal De Bruijn, die bij ons in Driebergen zat. Ik ben daar samen met mijn vader heen gegaan om te vragen of ik mocht helpen en ben daar sindsdien ieder vrij uur, elke avond en ieder weekend geweest. Honderden stallen en stands heb ik gemest, kilometers geveegd…. Maar, ik mocht als ik klaar was één van de manege paarden rijden! Les heb ik nooit gehad, ik keek veel en probeerde dat vervolgens zelf uit. Stukje bij beetje ging me dat beter af en ik mocht steeds wat meer rijden. Als ik klaar was met al het stalwerk, sleepte ik de bak vol hindernissen, zelfs een muur sjouwde ik erin, en ging vervolgens aan het oefenen. Men kreeg toch wel respect voor mijn inzet en ik mocht meedoen aan een wedstrijd, maar, wel op het lastigste paard van de hele manege….. Wat niemand gelukt was, lukte mij wel, hij sprong het parcours rond!

Het viel andere mensen inmiddels ook op, ik was handig, had uitgedokterd hoe ik passend bij een sprong kon komen en bleek ook met moeilijke, lastige paarden overweg te kunnen. Ik werd steeds meer gevraagd om ook hun paarden eens te rijden en ik mocht inmiddels ook de handelspaarden van Stal De Bruijn gaan rijden. Het verliep voorspoedig, ik was 14 toen ik echt serieus begon te rijden en op mijn 16e reed ik mijn eerste nationale wedstrijd! Vanaf toen ging het snel, ik heb al met al meer dan 60 paarden tot het Z of hoger gereden, heb veel 1.40m en een enkele keer 1.50m gereden. In 1982 ben ik met Mounthood kampioen van de NBVR geworden. Met Mounthood, heb ik meer dan 100x gewonnen. Hij had niet het meeste vermogen, maar wilde het voor mij doen. Mounthood heeft mij geleerd respect te hebben voor een paard. Dat staat bij mij hoog in het vaandel, respect hebben voor hetgeen een paard voor je wil doen!